Inzegening


Ik weet niet veel over goden maar ik denk dat de rivier een sterke bruine god is – eigenzinnig, ongetemd en onpeilbaar…verguisd en vergeten Ongeëerd, onverzoenbaar voor de aanbidders van machines, maar die wacht, waakt en wacht… De rivier zit in ons.    

   T. S. Eliot                                                  The Dry Salvages


Omdat Wiel altijd school heeft gelopen bij de heidenen (de Ecole Moyenne) , en ikzelf opgevoed werd door de missionarissen ( de kruisheren), durfde ik maar schoorvoetend te vragen of onze boot nu ook moest gedoopt worden.

Hierop werd onze Wiel zeer ernstig. “Natuurlijk moet die boot gedoopt worden, taffeleir”! ( Als Wiel het woord “ taffeleir” gebruikt , kunt ge best een roeispaan of vier,vijf van hem verwijderd zijn) . “ Met een ongewijde boot raakt ge uw eigen zwembad nog niet veilig over “, ging hij verder,  “ maar eenmaal gedoopt kunt ge rustig met de vingers in de neus de gazet lezen in de Bermudadriehoek”.

Wat was ik blij dat ik een kapelaan in de familie heb. Tom Corstjens is een neefje van mijn vrouw en kapelaan in het Nederlandse Uden. Hij wilde met alle plezier onze boot zegenen en vond 22 mei de ideale dag om de gunst van de goden af te smeken.

De dag zelf  werd onze kano eerst plechtig aangekleed met het logo en de stickers van enkele exclusieve hoofdsponsors. Te midden van een zee van gras werd de boot gedoopt. Tom las een aantal teksten voor waaronder een uit het boek Marcus, waarbij Christus een woeste storm op een wild water tot bedaren brengt. Met een handvol water werd aansluitend onze boot officieel tot “Hobo” gekwispeld. Wij waren zeer onder de indruk.

Dat Wiel niet onvertrouwd is met de Bijbel bleek uit het feit dat hij even later het water had veranderd in champagne, en werd er uitgebreid  getoost op de dopeling. Onze kano heeft in zijn jonge dagen nu al zo dikwijls champagne over zich heen gekregen, dat ik vrees dat hij nog ontwenningsverschijnselen gaat krijgen als wij hem seffens in het water leggen .

Roger Maes maakte voor Het  Belang van Limburg enkele foto’s en een artikeltje voor de wekelijkse bijlage van de GoedNieuwsKrant.  Zodat Wiel iets te lezen heeft in de Bermudadriehoek.

Ons kan nu niets meer gebeuren! Helaas zou maar al te snel blijken hoe weinig profetisch deze woorden waren.

Leave a Reply