Dag 20. Brief aan Né Sjruur, eucalyptusbomen langs de Maas, verjongingskuur via Het Belang van Limburg.

Afgelegd traject : Herten- Lottum  : 40 km. Reistotaal : 625 

Weersomstandigheden : Drie liter cola gedronken, dus zeer warm.

Vaarkwaliteit :  Veel pleziervaart  en vrachtboten, maar niet hinderlijk.

 

Brief aan Né Sjruur

J’accuse (met dank aan de heren Zola en Greene)

 

Beste Né Sjruur, voormalig vriend en (eigen) grafdelver,

 

Naar aanleiding van uw commentaar op TV-Limburg, waarbij u onze fysieke competentie als twijfelachtig doet overkomen waren wij ten zeerste gechoqueerd.

Dat u na vijftig jaar cafébaas spelen last heeft van verschrompelde hersenen die rondzwalpen in een bokaal Orval, daar kunnen wij nog begrip voor opbrengen.

 

Maar dat u op tv, voor stad, provincie en natie onze prestatie minimaliseert tot het niveau van een aflevering van Peppi en Kokki dat vinden wij beneden alle peil.

Alsof kapitein Haddock en lichtmatroos Lazarus  in hun bootje, beladen met twintig bakken bier, zich zomaar wat laten dobberen tot aan de zee.

 

Trouwens heer Sjruur, wist u dat bakboord niet de plaats is waar de kapitein zijn bakken bier bewaart, en stuurboord niet de plek waar mam de hele dag stuurs zit te kijken? Natuurlijk weet u dat niet.

 

Overigens, wat is een fysieke prestatie ? Is dat iedere dag een kilo rauw gehakt eten tot u een kolonie lintwormen gekweekt hebt die u het afgepeigerde uiterlijk geven van een Keniaanse langeafstandsloper.

 

Of wat nog ? Was dat uw voornemen om ons met de fiets in Hoei te  komen bezoeken, maar toen u op de landkaart keek “Oei” zei en  besloot dan maar naar Luik te komen. Achteraf beweerde u dat u door de regen slechts in “ de omgeving van Luik “ was geraakt. Toen u in die zogezegde “omgeving van Luik” aan iemand in het Frans de weg vroeg, werd u in het plat Maaslands geantwoord dat u onder de brug van Vucht stond.

 

En die regen was dat niet gewoon opgespaarde brakke zweet, opgedaan na vijftig jaar café houden.

En bovendien die heerlijke isotone drank O, die u voor ons zou meebrengen, ook zelf nog hebt opgedronken.

Tot zover alweer een fysieke prestatie van uwentwege.

 

Beste Né Sjruur, wij zouden het ten zeerste op prijs stellen dat u op uw bandrecordertje een gecorrigeerde versie insprak en deze doorstuurde naar de heer Kuifje van TV-Limburg. De beelden mogen dezelfde blijven want na vijftig jaar van alcoholmisbruik is aan uw lippen toch niet meer te zien of u hond zegt of stront !

 

Né Sjruur, u kan begrijpen dat u uw eigen graf heeft gedolven,  en door ons bent doodverklaard.

Moest u hierbij nog uw eigen kist kunnen dragen, dat zou pas fysieke competentie zijn !

 

Met sportieve groeten,

 

 

Uw voormalige vrienden

Hugo en Wiel.

 

Toen Wiel deze morgen al vóór mij aan het rondscharrelen was, dacht ik,  wat is die vroeg op, tot ik mij realiseerde dat mijn wekker een uur te laat stond. Dus alles een beetje in veldvitesse deze morgen, maar toch ook nog goed kunnen ontbijten in het restaurant van de camping.

 

Het was al 10.30 uur toen we vertrokken en toch hadden we ons voorgenomen er vandaag een topdag van te maken.

Liefst veertig kilometer tot camping Maashof in Lottum.

Er was vandaag veel pleziervaart en ook vrachtboten, maar het was niet hinderlijk, omdat Nederland met respect voor de natuur gekozen heeft voor het behoud van de zacht glooiende natuurlijke oevers. Dus geen betonnen wanden of ijzeren beschotten die de golven doen terugslaan.

Ook het water moet van goede kwaliteit zijn want wij zagen vandaag veel zwemmers en vissers.

De natuur is hier niet zo wild  als in de Ardennen maar er is een goed evenwicht tussen parklandschappen en natuurlijke biotopen.

 

Tot Wiel plotseling vroeg:”Tiens, staan daar geen eucalyptusbomen ?”En daar was inderdaad onze Slaperige Koala.

Jos Goyens en Brigitte, Jan Deckers en Annick stonden ons op te wachten achter het motorkabelveer in Steyl.

Een fijn bezoek met alles erop en eraan. Drank, eten  en gezellig praten. Het was een aansterkend halfuurtje.

Eens te meer bedankt, vrienden van het eerste uur.

 

We moesten vandaag twee sluizen passeren en door de langere wachttijden verloren we nogal wat tijd en was het pas acht uur ’s avonds toen we in Lottum aankwamen op camping Maashof.

Een aangename familiale camping met een prachtige tuin  en een uitbater die ondanks het late uur toch nog iets wou klaarmaken:

Zoorvleis met frieten. Lekker!

 

Aan tafel bespraken Wiel en ik de krantenberichten die over ons zijn verschenen. We waren vooral te spreken over Het Belang van Limburg. Die had me vijf jaar jonger gemaakt, ten koste van Wiel natuurlijk. Verjongingskuur via de krant !

En er stond ook in dat Wiel geboren is op de Maasdijk nr. 108 en dus eigenlijk mijn broer is.

En het is ook fijn om weten dat ondanks ik van zeilen niks ken, ik volgens de krant  deze sport al sedert mijn elfde intens beoefen.

Mensen er zit meer in u dan dat u soms denkt !

 

Wij gaan nu slapen op deze prachtige camping “aan de Schelde” ( Zal morgen zo wel in Het Belang staan)

Slaap ze !

5 thoughts on “Dag 20. Brief aan Né Sjruur, eucalyptusbomen langs de Maas, verjongingskuur via Het Belang van Limburg.

  1. Dit reisverhaal werd mijn dagelijkse vakantielectuur. Voor volgend jaar stel ik de Donau voor, alhoewel de Po, de Rhône, de Inn enz. ook niet te versmaden zijn. Ook in Arrika liggen nog een paar beken die nog nooit met de kano zijn afgevaren.

  2. Succes met jullie laatste kilometersssssssssss…

    Een ideetje voor 2010….. ” SAMEN DE MONT VENTOUX OP ”

Leave a Reply